onsdag 21 november 2012

Bullbakandets underbara värld!




Bullar är någonting som inte bakas så jätteofta här hemma i lägenheten, då det ofta tar sån fruktansvärd tid. Först ska det knådas, sen ska det jäsa, sen ska det knådas lite till och så ska det kavlas. Efter det ska det jäsa igen, och sen först kan man grädda de små godsakerna. Men till jul så får jag nog ta och stå ut med att det tar tid, för då hör faktiskt saffransbullar till traditionen.

Till de bullar jag brukar göra så finns receptet på ICA, men jag är snäll nog att klistra in det här med!

Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker

Till pensling
ägg
pärlsocker

Så här gör du - texten är avsedd för 45 st bullar.
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.

2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

3. Fyllning:
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.

4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.

5. Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar